maanantai 3. kesäkuuta 2013

03 - SZOMORÚ VASÁRNAP

"Szomorú Vasárnap" on vuonna 1933 julkaistu hittisävellys unkarilaiselta säveltäjältä nimeltä Rezső Seress. Yleisemmin se tunnetaan kuitenkin nimellä "unkarilainen itsemurhalaulu", koska tämä laulu on saanut sadat ihmiset tekemään itsemurhan. Laulusta on tehty monia cover-versioita, kuuluisin näistä luultavasti Billie Holidayn versio, ja suurimmaksi osaksi tätä laulua pidetään urbaanilegendana ja nerokkaana markkinointikampanjana.


Radioon päätynyt versio ei kuitenkaan ole alkuperäinen sävellys. Rezső Seress kertoi, että alkuperäinen laulu oli sävelletty hänen tyttöystäväänsä, joka oli juuri jättänyt hänet, varten. Laulun avulla he olivat hetken aikaa yhdessä mutta sitä iloa ei kestänyt kauaa, koska nainen hyppäsi  Rezsőn asunnon ikkunasta. Säveltäjä itse oli tuolloin poissa. Hänelle tyttöystävä oli kuitenkin jättänyt viestin, jossa luki "Szomorú Vasárnap."

Laulua muutettiin ennen julkaisua. Rezső Seress itse menehtyi vuonna 1969 tehtyään itsemurhan samalla tavoin kuin tyttöystävänsä.

---

Yäk. Itselläni ei ollut edes pokkaa kuunnella tätä laulua loppuun, mutta oli sen verran mielenkiintoinen tarina, että ajattelin tämän tänne postata.

Tämä tarina on siis tositapahtumiin perustuva. Suhteellisen ahdistavaa, eikö?

- Nelli

10 kommenttia:

  1. hyi tää on kyl niin kauhee :0

    VastaaPoista
  2. kello alkaa olla niin paljon ja poikaystäväkään ei oo täällä, joten taidan jättää kuuntelun huomiseen... :D

    kannattaa muuten ottaa toi sanavahvistus pois kommentoimisesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa, että saa hyvät yöunet! :D

      Kunhan vain osaisin! Viimeistään huomenissa (tai no, tänään) bloginerompi ystäväiseni saapuu paikalle, eli silloin saan etsiä sitä asetusta.. :)

      Poista
  3. Kuuntelin 50 sec, sit sydän alko tykyttää ja vaihoin aviciihi :D

    VastaaPoista
  4. No just toi biisi on kusetusta kuuntelin sen klo 4 am sohvalla nin voin sanoo just

    VastaaPoista
  5. Kuuntelin biisin loppuun.
    Ei vaikutusta.
    Ton laulajan ääni oli kyl jotaan niin eeppistä et en toisaalta ihmettele miks jotku on sortunu tekemään sen viimisen siirron.

    VastaaPoista
  6. Väittää että videota ei oo olemassa :/ olisko sulla linkki siihen samaiseen versioon?

    VastaaPoista